Categorieën
Berichten

Staatsbosbeheer wil mogelijk resistente essen vellen in Haagse Bos. “Eeuwig zonde…”

– Behoud Haags Groen –

Staatsbosbeheer wil 1.200 essen kappen in het Haagse Bos vanwege de essentaksterfte.

Om meer te weten te komen over de essentaksterfte en dan voornamelijk over die in het Haagse Bos, nam ik contact op met Wageningen University & Research (WUR). Met ir. Fons van Kuik, Senior onderzoeker gewasbescherming en boomziekten en projectleider die mede het protocol essentaksterfte heeft opgeleverd. Ik vroeg hem of hij iets wist over de ziekte in het Haags Bos.

Lees verder op BEHOUD HAAGS GROEN

2 reacties op “Staatsbosbeheer wil mogelijk resistente essen vellen in Haagse Bos. “Eeuwig zonde…””

Laat u zich niet misleiden door de boswachter, ze gaan wel degelijk talloze gezonde essen kappen, en die zgn. reguliere dunning werd. ook nog nooit zo groot als nu uitgevoerd. Kan het nog worden tegengehouden?

Update: essentaksterfte Haagse Bos

Vandaag werd ik gebeld door Jenny van Leeuwen van Staatsbosbeheer (SBB), boswachter van het Haagse Bos. Ze was onaangenaam verrast door mijn bericht.

Volgens haar is het bericht stemmingmakerij en staat het vol onwaarheden. Ik had bv niet vermeld dat ze 21.000 bomen willen herplanten. Het klopt inderdaad dat dit niet vermeld is maar dat is daarom nog geen onwaarheid, waar zoveel bomen geplant kunnen worden is mij overigens een raadsel.

In het stuk wordt gesproken over een protocol essentaksterfte (ETS) van de WUR. Dit is een protocol voor uniforme beoordeling van ETS en gaat niet over hoe te handelen bij ETS. De WUR geeft wel advies over hoe te handelen bij ETS. https://www.wur.nl/nl/nieuws/Niet-elke-es-gaat-dood-aan-essentaksterfte.htm Volgens van Leeuwen stel ik ten onrechte dat SBB het advies van de WUR niet volgt. Alle essen (dus ook zieke) die buiten de veiligheidszone blijven volgens haar staan. Ze zegt ook dat bij alle essen ETS is geconstateerd en dat ze volledig op de hoogte is van het advies van de WUR om zoveel mogelijk bomen te sparen om minder vatbare bomen redden. De bomen moeten weg om de veiligheid voor bezoekers te kunnen garanderen. Ze vindt het ook heel erg dat er zoveel bomen gekapt moeten worden. Ze zegt dat de essen spontaan om kunnen vallen en andere bomen in hun val mee kunnen nemen.

Ze vind dat ik bevooroordeeld met onwaarheden een negatief beeld creëer van de goede bedoelingen van Staatsbosbeheer. Ik vertelde dat ik met open vizier onderzoek gedaan had en van SBB zelf heel weinig informatie gevonden had op internet. Dit was het enige: https://www.boswachtersblog.nl/zuid-holland/2017/10/25/werkzaamheden-voor-een-vitaal-haagse-bos/ . Ik vond antwoorden op schriftelijke vragen van de Partij vd Dieren. https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/6264516/1/RIS298917%20Beantw%20SV%20Grootschalig%20bomenkap%20Haagse%20Bos. Daarin staat dat alleen oude zieke essen dichtbij de paden gekapt worden. Maar nu blijkt dat alle essen binnen 30 meter van paden of sloten gekapt worden. Dat klinkt toch even iets anders? Bijna het hele Haagse Bos valt binnen die zone. Ik wil met mijn bericht aandacht vragen en de waarheid boven water. Als mensen echt begrijpen waarom bomen gekapt worden kunnen ze er misschien meer begrip voor opbrengen. Van Leeuwen gaf toe dat het misschien niet duidelijk genoeg gecommuniceerd is door SBB en betreurt dat er een verkeerd beeld is ontstaan.

Ik vertelde haar dat ETS expert van Kuik van de WUR verbaasd was dat hier in het westen zoveel ETS voorkomt en vroeg haar wie de essen beoordeeld heeft? “Bij SBB werken deskundige mensen die bij alle essen ETS hebben geconstateerd, daar hoef je niet aan te twijfelen”. Afijn, de slager die zijn eigen vlees keurt, vind ik, maar van Leeuwen vindt dat onzin. SBB heeft nauw contact met de WUR volgens haar wat ik weer vreemd vind omdat van Kuik van de WUR daar niets vanaf wist toen ik hem sprak.

Volgende week gaan we samen het bos in om de situatie ter plekke te bekijken. Ik geef toe dat er veel essen slecht uitzien maar of dat door de essentaksterfte komt? Misschien als iemand van de WUR daar uitsluitsel over kan geven…?

Nico Schouten
Behoud Haags Groen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *