Categorieën
Berichten

Kapvergunning voor 219 bomen Nieuwe Parklaan verleend

Nieuwe Parklaan 3Een kapvergunning voor 196 bomen langs de Nieuwe Parklaan in Scheveningen is verleend. De bomen moeten wijken omdat de HTM een inschattingsfout heeft gemaakt bij het bestellen van nieuwe tramstellen. Het spoor moet aangepast worden en daarom staan de bomen (net als op de Koningskade) in de weg. In eerste instantie wilden ze 219 bomen kappen maar 23 bomen in het talud bij Madurodam worden gespaard. Er is een herplantingsplicht opgelegd van 246 gewone esdoorns met minimale stamomtrekken van 20/25 cm.

43 reacties op “Kapvergunning voor 219 bomen Nieuwe Parklaan verleend”

Is de gemeenteraad allergisch voor bomen ofzo?Ik weet als lid van de stadspartij dat al deze afspraken zijn gemaakt door het vorige college maar het kan toch niet zo zijn dat zij over hun graf nog door regeren? Krijgen we de resultaten van deze gemeenteraad pas over 4 jaar te zien? In dat geval is er geen volgroeide boom meer over en mogen we met zijn alle aankijken tegen stekjes !

Wordt met HTM inschattingsfout verwezen naar de breedte van de nieuwe trams ? Dat is toch niet de (enige) reden dat de bomen gekapt gaan worden ? De rails waren sowieso aan het einde van hun levensduur. En op de site van de gemeente lees ik ook :

‘De wortels van de bomen zijn vergroeid met de spoorconstructie. Dat betekent dat een deel van de bomen moet worden vervangen. Ook zijn de bomen die er nu staan gevoelig voor ziektes en kunnen ze niet goed tegen de weersomstandigheden en de zeewind. Daardoor zijn de meeste bomen in een matige staat. In de nieuwe situatie worden bomen geplant die goed tegen deze omstandigheden kunnen.’

‘Oorspronkelijk bestond de Nieuwe Parklaan voor het merendeel uit vier rijen iepen. In de afgelopen jaren zijn veel oorspronkelijke laanbomen weggevallen of vervangen door een resistentere iepensoort. Deze boom heeft echter een totaal andere vorm. Bovendien hebben deze jonge bomen veel last van de niet-optimale groeiomstandigheden (droge schrale grond, diep grondwater en veel zeewind). Op sommige plekken zijn ook populieren of esdoorns aangeplant. Daardoor is een rommelig en versnipperd beeld ontstaan. Uiteindelijk is in goed overleg met de Klankbordgroep besloten om als nieuwe boom een esdoorn te plaatsen. Deze scoort positief op de twee belangrijkste criteria, kroonvorm en zeeklimaat-bestendigheid.

De vernieuwing en aanpassing van de tramsporen biedt de kans om ook de laanbeplanting (gedeeltelijk) te vernieuwen. Uitgangspunt daarbij is dat het oorspronkelijke karakter van de laan teruggebracht of zelfs versterkt kan worden. Dit betekent vier rijen bomen van de eerste grootte, met een open losse kroonvorm en geplaatst in groene bermen. Een belangrijke meerwaarde van het spoorvernieuwingsproject is dat de groeiomstandigheden van de bomen kunnen worden verbeterd.’

Ik ben niet erg bekend met de Parklaan problematiek, maar ik probeer er open in te staan :-). Stelt de gemeente / HTM de toestand van de bomen zoals boven beschreven te negatief voor, zijn de bomen grotendeels wel sterk en vitaal ? Zouden er wel iepen terug geplant moeten worden, ondanks het feit dat deze vatbaar blijken zijn ?

Bronnen :
http://www.denhaag.nl/home/bewoners/verkeer-en-vervoer/verkeersprojecten/to/Tramlijn-9-Nieuwe-Parklaan.htm?channel=touch
http://www.denhaag.nl/web/wcbservlet/com.gxwebmanager.gxpublic.risbis.fileservlet?fileid=2d88e28c-1a2e-432b-a5a5-84da6b89581c

zeg hier meer over ? Ik vind het helemaal Niet leuk !!!!Stom gedoe joh !!!!lekker normaal doen !! HTM moet dan maar weer opnieuw beginnen !!!! Bomen moeten blijven en die rails moet dan maar opschuiven als dat het probleem is . Ik ben er zeker van dat duizenden mensen het met me eens zijn !!! Schandalig vanhet begin af hadden ze dat al kunnen weten ! Zoniet — die lui de “zak geven ” !!!Nogmaals .. die bomen staan er honderden jaren …. Schandalig HTM En Gemeente om dit te doen ! en let op ! Groetjes uit New Zealand !!!

Schande. Laar staan die bomen. Maakt het binnen rijden naar Scheveningen een feest. Een kaan met bomen. Ze worden overal gekapt zie voor lijn 9 tegenover Malieveld. Het erge is dat wij het als burger nooit winnen van de Gemeente. Het draait altijd om geld. En wij mensen lopen als makke schapen er achteraan.

Let op Loek: stamomtrek van 20cm is niet hetzelfde als diameter (doorsnede). OK misschien is het iets dikker dan een stofzuigerslang, maar veel scheelt het niet. Om je een idee te geven een bezemsteel heeft een omtrek van 8cm.

Als het gaat om herplanting wordt consequent stamomtrek (diameter x Pi) genoemd. Als het gaat om kappen dan spreekt de gemeente over stamdiameter. En in dit geval gaat het dan ook nog eens om het herplanten van bomen met een omtrek van 20-25cm. Dat is ongeveer zo dik als een stofzuigerslang! Kun je dat wel een boom noemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *