Categorieën
Berichten

Gemeente komt met cijfers: Laat mij staan.nl heeft gelijk!!!

 

Weten jullie het nog? Op 3 februari publiceerde OmroepWest.nl een artikel:

Waar of niet waar: worden er in Den Haag meer bomen gekapt?

 

DEN HAAG – ‘Gezonde bomen worden gekapt! Ik zeg: kap nah!’, reageerde Bas Rühl uit Den Haag vrijdagochtend tijdens de Facebookvergadering van Omroep West. Maar klopt die stelling van Bas? Wij hebben het voor je uitgezocht. Vijf vragen over de bomenkap in de gemeente Den Haag. ‘ 

LEES HIER OP OMROEPWEST.NL

In 2016 moesten er om ‘uiteenlopende beheerredenen’ 1376 bomen worden gekapt, antwoordt de gemeente op vragen van Omroep West.

Aldus OmroepWest.nl

Naar aanleiding van dit bericht gingen wij tellen. Omdat wij nu enige jaren de Haagse kapvergunningen archiveren hebben wij die mogelijkheid. Wij realiseerden ons dat de exacte datums van kappen niet te achterhalen zijn dus hebben wij de datums van de verleende kapvergunningen als uitgangspunt gebruikt en schreven dit BERICHT

 

Wij telden 5.681 ipv 1.376 bomen!!!

Naar aanleiding van ons bericht diende GroenLinks Schriftelijke vragen in om opheldering te krijgen over dit immense verschil. In de beantwoording is te lezen:

Het college herkent het getal 5.681 niet.

en

Het door Omroep West genoemde aantal van 1.376 gekapte bomen is correct en betreft straatbomen die in 2016 door regulier beheer als gevolg van bijvoorbeeld ziekten, sterfte, gevaarlijke situaties zijn verwijderd en is inclusief stormschade. Dit aantal is exclusief gekapte bomen als gevolg van projecten.

Oftewel alle andere bomen die gekapt zijn hadden ze doodleuk buiten beschouwing gelaten!

Hierop diende Groenlinks vervolgvragen in en wat blijkt:

In de beantwoording van onze vragen stelt het college dat er geen overzicht beschikbaar is van het aantal straatbomen dat gekapt wordt per jaar in verband met projecten (zoals herinrichtingen, herontwikkelingen, woningbouw, wegreconstructies, rioolvernieuwing of kadevervanging) omdat het daadwerkelijke moment van kap en van herplant niet bijgehouden wordt.

Precies wat wij eerder al schreven. Ze kwamen ook met cijfers en wat blijkt:

Ten aanzien van 2016 kunnen wij voor wat betreft de verstrekte vergunningen de volgende aantallen noemen: De verleende vergunningen in 2016 hebben betrekking op het kappen van 4.445 bomen;

en

vergunningen waarvan het college de verlening op basis van het project noodzakelijk acht, zoals de ontwikkeling van Vroondaal (523 bomen), aanleg Rotterdamsebaan (96 bomen), herinrichting Rijswijkseweg (67 bomen) en de herontwikkeling van het gebied rondom het Haga Ziekenhuis Leyweg (467 bomen).

Maar ze vergeten dat er op 20 januari 2016, met toestemming van onze wethouder, een kapvergunning verleend werd door de Minister van Infrastructuur en Milieu voor het kappen van

1.200 bomen voor de Nieuwbouw van TNO Ypenburg!

Tellen wij op: 4.445 + 1.200 = 5.645

 

Dat komt verdacht dicht in de buurt van wat wij telden. Een verschil van slechts 36 bomen.

De gemeente herkent zich niet in ons getal maar het klopt dus wel!!!

Wij beseffen ons terdege dat niet iedere boom waarvoor een kapvergunning verleend wordt daadwerkelijk gekapt wordt. Daar staat tegenover dat er heel veel bomen gekapt worden ZONDER kapvergunning, zowel door particulieren als groenbedrijven die werken voor de Gemeente.

 

Één reactie op “Gemeente komt met cijfers: Laat mij staan.nl heeft gelijk!!!”

Een prachtige boom bij het strandje van de kleine vijver Waterpartij is gekapt zgn vanwege honingschimmel…..
De echte reden was dat voor de lichtwandeling in november de boom kapotgereden is door gemeentemensen met te groot materieel voor dat smalle pad! Deze schade aan de boom was prima te herstellen ..
Zo worden er veel meer bomen (en paden!!!) beschadigd door te groot materieel en onzorgvuldig rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *