Geen 1.376 maar 5.681 bomen weg in 2016

5681 bomen 2016

 

Getriggerd door de beweringen van Wethouder Revis en het nep bericht van Omroep West hebben wij de kapvergunningen nageteld die in heel 2016 verleend zijn.

Wethouder Boudewijn Revis zegt dat er in 2016 om ‘uiteenlopende beheerredenen’ slechts 1.376 bomen gekapt zijn. Hij beweert dat Den Haag nu meer bomen heeft dan een aantal jaren terug. Wij vragen ons af hoe hij aan dat getal is gekomen. Laatmijstaan.nl heeft de mogelijkheid om te checken of dit waar is, dus dat hebben we gedaan. Het resultaat is schokkend.

In 2016 werden er 665 kapvergunningen verleend. Voor de duidelijkheid hebben we het resultaat onderverdeeld in 3 groepen. Echter was niet altijd te achterhalen wie de aanvrager was van de vergunningen zodat de verdeling niet helemaal accuraat is. Vooral bij nieuwbouwprojecten en herinrichtingen is er vaak  overlapping en onduidelijkheid. Zie hier de echte aantallen:

 • OPENBARE RUIMTE (herinrichtingen, dode/slechte bomen, populieren) : 2.250 bomen
 • NIEUWBOUWPROJECTEN: 2.612 bomen (waarvan 1.200 TNO Ypenburg)
 • TUINEN/PERCELEN/SCHOOLPLEINEN/BEGRAAFPLAATSEN (particulier en openbaar): 819 bomen

In totaal zijn er dus voor 5.681 bomen kapvergunningen verleend om te kappen in 2016 !!!

Dat is ruim vier keer zoveel als Revis beweert…

En hieronder vallen nog niet eens:

 • DUNNING (parken en bossen): onbekend
 • ILLEGALE KAP: onbekend
 • STORMSCHADE: ons onbekend

Het totaal aan geneuvelde bomen ligt dus nog hoger!

Wij zijn ons ervan bewust dat het verlenen van een kapvergunning niet op de zelfde datum plaatsvindt als het kappen zelf. Een kapvergunning is immers 18 maanden geldig. Het is voor ons, maar ook voor de gemeente onmogelijk om te bepalen wanneer de bomen werkelijk gekapt zijn. Daarom is voor ons de verlening van de kapvergunningen leidend.

Voor het geval er twijfel bestaat over de echtheid van deze informatie. Hier de link naar de lijst met alle kapvergunningen die de gemeente verleende in 2016, door ons gearchiveerd. Tel maar na…

https://www.laatmijstaan.nl/wp-content/uploads/2017/02/VERLEENDE-KAPVERGUNNINGEN-2016-DEN-HAAG.pdf

 

25 gedachten over “Geen 1.376 maar 5.681 bomen weg in 2016

 1. Als ik jullie lijst nareken kom ik op 4981, niet op 5681. Nog steeds veel meer dan wat de gemeente volgens jullie zegt, maar ruim dan 10% minder dan jullie beweren.

  Ik heb daarbij:
  duplicate vergunningen slechts 1x geteld
  dode bomen niet meegeteld
  zieke bomen niet meegeteld
  gekapt verrekend met herplant waar van toepassing

  (Bij 2 vergunningen werd geen aantal genoemd.)

  Ik concludeer daaruit dat jullie wel een beetje naar je eigen boodschap afronden. Jullie eindigen vervolgens met de verzuchting dat niet zijn meegeteld: dunning, illegale kap en stormschade. Met name illegale kap en stormschade kun je moeilijk de gemeente aanrekenen, dus dat vind ik een beetje merkwaardig argument.

  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1r2y2FTm_dRRFQl02ooFM_Huscr_MpdEZwkPDtHulx2o/edit?usp=sharing

  1. Hartelijk dank voor het natellen. Respect want het is een hele klus. Wij hebben ALLE bomen geteld dus ook de dode en zieke bomen en ook de te herplanten bomen. Dan kloppen de aantallen volgens mij wel aardig. Wij hebben helemaal niets afgerond, we hebben gewoon geteld wat er tellen is. Dus jou conclusie klopt niet. Stormschade rekenen wij natuurlijk niet de gemeente aan, maar die bomen zijn er dus ook niet meer. Net als bij illegale kap tenzij de gemeente zelf illegaal kapt natuurlijk. Bij dunning worden jaarlijks ook heel veel bomen gekapt. Tellen die bomen niet mee? Dat brengt het totaal gesneuvelde bomen toch hoger of begrijp ik iets niet?

  2. Het aantal bomen dat door dunning is verwijderd (en illegale kap en stormschade) telt voor deze discussie m.i. niet mee, die gaat om dat jullie met cijfers gestaafde weerlegging van Revis uitspraken over het aantal gekapte bomen.

   ‘Alles tellen wat er te tellen valt’ vind ik een beetje flauw, zeker waar in vergunning expliciet vermeld wordt dat ook wordt bijgeplant. Wanneer het gaat om dode/zieke bomen kun je nog wel discussie hebben, maar het meetellen van duplicaten is verkeerd. Niet dat dat het eindgetal erg beinvloedt, maar het is gewoon onzuiver tellen. Het gaat daarom te ver om te zeggen dat mijn conclusie niet klopt.

   Overigens mis ik in deze discussie de cijfers over aanplant van nieuwe bomen. Ik schat Revis niet in als iemand die daar voorstander van is, maar het zou interessant zijn om die gegevens ook op te vragen.

  3. Daarom hebben we die bomen dus niet meegeteld. Voor zover ik weet zijn duplicaten niet meegeteld. Over de aanplant van nieuwe bomen is moeilijk informatie te vergaren. Wij geloven best dat er gekapte bomen herplant worden door jonge aanplant. Revis doet echter alsof een jong boompje even veel waarde heeft als een volwassen exemplaar. Dat is natuurlijk niet zo. Zijn bewering dat Den Haag groener is geworden klopt niet en dat willen wij hiermee ontkrachten.

  4. Wat niet klopt zijn zijn cijfers over gekapte bomen, dat hebben jullie overtuigend aangetoond. Ik heb het zelfs nagerekend :). Over de meer globale groener/niet groener discussie zie ik geen cijfers terug, alleen een vage bewering over herplant in het bericht van Omroep West. Ik ben van mening dat een jong boompje niet minder waard is dan een volwassen. De volgende stap zou m.i. moeten zijn om kritisch te kijken naar het herplantbeleid. Want het bericht stelt het wel erg mooi voor.

 2. Goed werk Laat mij staan.nl! Revis roept wat en denkt dat wij onozele burgers het geloven. Het wordt tijd dat deze betoncoalitie aan de kaak wordt gesteld. Geen enkele boom hoeft gekapt te worden. (En dan on top of all dat gezellige kleur en fleur berichtje van Revis gggrrrr)

  1. nou om eerlijk te zijn zegt groenbeheer iets over straatbomen. en dan zeggen ze minstens 1.700 en max 2.400 per jaar. maar als ze nu zeggen 1.376 dan zou dat erop neerkomen dat in 2016 minder bomen gekapt werden dan andere jaren. en dat kan natuurlijk nooit.

  2. Ze verspreiden informatie die door burgers niet te controleren is. Wanneer zijn die bomen gekapt? Het doet er ook niet toe wanneer ze gekapt zijn of worden. Het gaat erom dat ze gekapt worden. Wij kunnen ons alleen baseren op de bekendmakingen. Dus die publicatiedatums tellen wij.

  3. ik heb geprobeerd met wat filteren rond de 1400 uit te komen, maar kan geen patroon vinden in de vergunningen. Betwijfel daarom of Revis zich baseert op de vergunningen. Ik denk dat zoiets zo gaat: Revis: ‘burger wil weten hoeveel bomen er gekapt zijn’. Ambtenaar: in totaal? door particulieren? door gemeente? Revis: ‘weet ik veel’ Ambtenaar: ‘okay, hier heb je een getal dat met bomen te maken heeft’

Geef een reactie