Categorieën
Berichten Lezersberichten

Aanvraag kapvergunning 23 robinia’s complex middenterrein Burgemeester Patijnlaan

IMG_0821

Aanvraag omgevingsvergunning voor de kap van 23 bomen langs de gevel aan de achterzijde van het complex Burgemeester Patijnlaan/Borneostraat Den Haag.

Als reden voor de aanvraag is door Staedion aangegeven het vele oud hout, wortelgroei, kans op letselschade door vallend hout, schade aan goederen en overlast.

Uit de argumenten die Staedion aanvoert in de aanvraag omgevingsvergunning blijkt niet de noodzaak van eventuele kap.

Het wortelstelsel van deze 23 robinia’s werkt hier en daar de stoepbestrating van het parkeerterrein omhoog. Let wel: we hebben het hier over scheidingsbermen tussen verschillende parkeerhavens en niet over een wandelpromenade! Veel oud hout heb ik niet kunnen ontdekken! Ook geen vallend hout! Wél vallende blaadjes in de herfst! Hoe je overlast van deze bomen zou kunnen ondervinden is voor mij een raadsel! In de Archipelbuurt staan robinia’s (van vergelijkbare grootte) langs bv fietspaden (Laan Copes van Cattenburch) en in straten (bv Riouwstraat). Daar is van het ‘worteleuvel’, oud en/of vallend hout niets te bemerken. Het zou kunnen dat deze bomen beter worden onderhouden of dat de bestrating op deze plekken regelmatig wordt hersteld.

Kortom: laat deze bomen staan! (Lia Westenberg)

http://www.denhaag.nl/home/bewoners/actueel/gemeenteberichten/to/Burgemeester-Patijnlaan.htm

10 reacties op “Aanvraag kapvergunning 23 robinia’s complex middenterrein Burgemeester Patijnlaan”

Ik vind Robiania’s erg mooi. / Wikipedia zegt: Het wortelstelsel is breed en oppervlakkig en heeft ook een penwortel. Hierdoor staat de Robinia zeer stevig in de grond en verijdelt hij erosie op hellingen. Voor dat doel werd hij veelvuldig aangeplant op spoorwegbermen. De wortels hebben wortelknolletjes met bacteriën waardoor stikstof in de grond wordt gebracht. [. . ] wordt als parkboom veel in steden aangeplant [ . .] maar ook goed tegen vervuiling is bestand. / “Trees for Cities” (Non Profit, and registered, UK & World) zegt: “have brittle limbs which tend to break out as they mature and are not suitable for locations used heavily by traffic or pedestrians.” Zie: [PDF]Best Practice Guidelines – Trees for Cities http://www.treesforcities.org/index.php/download…/141/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *