Categorieën
Lezersberichten

Boze brief aan bestuur AVN (Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor ‘s Gravenhage en omstreken)

Wij meldden het al vaker. De AVN gaat veel te makkelijk mee met de plannen van de Gemeente. Veel leden zijn het helemaal niet eens met de lijn die de AVN volgt. Een lid was het beu en schreef een boze brief naar aanleiding van onderstaand voorwoord van voorzitter Jos Verhoeff in het kwartaalblad de “Haagwinde” van september…

Geacht bestuur,

Ik schrijf u uit teleurstelling over  het artikel van de voorzitter in het septembernummer. Mijn vraag is: is dit een persoonlijke opvatting van de voorzitter, Jos Verhoeff,  of is het bestuur tevoren van de inhoud op de hoogte gesteld en heeft het deze geaccordeerd? dit laatste zou nog erger zijn dan het eerste: het zou betekenen dat het hele bestuur –de AVN dus – zich neerlegt, zich als een mak lam heeft neergelegd, bij alle desastreuse plannen van de gemeente, van de htm en van het staatsbosbeheer inzake het boombeheer – in dit geval het met dubieuze argumenten vellen van honderden bomen. Het artikel, dat druipt van gelatenheid en overgave, zal met blijdschap ontvangen worden door bovengenoemde instanties. Ze zullen denken: zo, van die AVN zijn we af, die hebben we in onze zak, dat is gemakkelijk …
Het is kennelijk zo dat de voorzitter, bij alle waardering voor zijn inzet, kennelijk als persoon karakterologisch niet is uitgerust voor de strijd. Hij is van het harmoniemodel in opperste vorm en zwaait voor altijd met de witte vlag. Het is een een ernstige zaak dat hij op deze manier de AVN vertegenwoordigt. Nog ernstiger zou het zijn wanneer het bestuur hem hierin steunt. Ik denk dat veel, heel veel leden zich niet in die meegaandheid herkennen.
Natuurlijk heeft verzet zin zoals zelfs eventueel kansloze beroepszaken zin hebben: opdat de tegenpartij weet dat er op hen gelet wordt en met de natuurvereniging niet te sollen valt.
Het is een eerste taak van de vereniging instanties zeer kritisch, zo nodig hinderlijk te volgen, eventueel onder dreiging van rechtszaken. Daarin past geen houding van het zich bij voorbaat al begripvol opstellen voor natuurbeschadigende plannen. Instanties moeten zich bewust zijn van een alerte, strijdbare tegenstander, die niet met zich laat sollen – uit naam van de vele duizenden Hagenaars voorwie groen heilig is.
De stad is niet gediend met een natuurvereniging die zich al bij voorbaat gewonnen geeft en energie zoekt in ja en amen. Hopelijk komen de leden hiertegen in verzet.
Het bestuur moet weten dat er niet alleen aan bomen maar ook aan stoelpoten gezaagd kan worden.

Vriendelijke groet
P. van der Eijk, lid AVN

Één reactie op “Boze brief aan bestuur AVN (Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor ‘s Gravenhage en omstreken)”

Geachte heer van der Eijk,

Geheel met uw stellingname eens.
De AVN doet steevast te veel water in de wijn.

Het huidige bestuur van de AVN heeft er echter ook een handje van om kritische leden
de mond te snoeren.
Uw brief zal waarschijnlijk ook wel niet in Haagwinde terechtkomen.
U kunt beter contact zoeken met SOS DenHaag.

Met vriendelijke groeten,
Jan Nicolai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *