Laat mij staan

Laat mij staan geworteld in Den Haag…

Toen ik in 2012 over de prachtige Laan van Meerdervoort reed werd mijn aandacht getrokken door pamfletten die buurtbewoners aan de bomen hadden gehangen. De gemeente wilde bijna 200 bomen kappen om ruimte te maken voor fietspaden en parkeerplekken. Op een aantal van die pamfletten stond “Laat mij staan!”. Ik was hierdoor zeer getroffen. De tekst werd als het ware uitgesproken door de bomen zelf. Bomen kunnen niet praten maar wat zij willen is overduidelijk. Zij willen blijven staan! Een groot aantal mensen wil dit niet inzien en denkt dat bomen net zoiets zijn als straatmeubilair, zoiets als lantarenpalen of prullenbakken. De laatste tijd zijn bomen zelfs gedegradeerd tot brandstof. BIOMASSA!!!

Het wordt de hoogte tijd voor een omslag. Bomen zijn de longblaasjes van onze moeder Aarde. Daar moeten we respectvol mee omgaan…

De bomen op de Laan van Meerdervoort hebben het dankzij de acties van de buurtbewoners gelukkig overleefd. De wens van de bomen werd na een harde strijd werkelijkheid. Dit succes symboliseert voor mij het nut van actievoeren. Als we opstaan tegen het kappen van onze bomen kunnen we het tij keren. Op lokaal niveau maar zeker ook landelijk en zelfs globaal.

Met hartelijke groet.
Nico Schouten