Staatsbosbeheer wil mogelijk resistente essen vellen in Haagse Bos. “Eeuwig zonde…”

– Behoud Haags Groen –

Staatsbosbeheer wil 1.200 essen kappen in het Haagse Bos vanwege de essentaksterfte.

Om meer te weten te komen over de essentaksterfte en dan voornamelijk over die in het Haagse Bos, nam ik contact op met Wageningen University & Research (WUR). Met ir. Fons van Kuik, Senior onderzoeker gewasbescherming en boomziekten en projectleider die mede het protocol essentaksterfte heeft opgeleverd. Ik vroeg hem of hij iets wist over de ziekte in het Haags Bos. Eigenlijk dacht ik dat Staatsbosbeheer kind aan huis was bij de WUR, ze melden namelijk dat ze de protocollen van de WUR volgen… maar dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Van Kuik reageerde verrast. Essentaksterfte in het Haagse Bos? Hij wist niet dat de essentaksterfte ook al in het westen des lands zo hevig toegeslagen had. Van Kuik was verbaasd dat er nog geen melding over gedaan was. Hij vroeg zich af hoe de essen beoordeeld waren.

Wat is essentaksterfte eigenlijk? In het kort: Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel uit Azië. Bomen worden geïnfecteerd via de bladeren dat leidt tot verstoring van de sapstromen. Takken gaan dood en kunnen afvallen. Uiteindelijk zal de boom afsterven. Lees het HIER uitgebreid

Op grote afstand kan van Kuik natuurlijk geen oordeel vellen maar als de essentaksterfte werkelijk toegeslagen is, wat is dan zijn advies? vroeg ik hem. “Zoveel mogelijk terughoudend zijn met kappen! Kap alleen de bomen die een gevaar vormen voor bezoekers. Dat staat heel duidelijk in ons protocol. Sommige bomen kunnen de ziekte misschien overgroeien. Bomen kunnen niet resistent worden, ze zijn het of ze zijn het niet, dat is genetisch bepaald. Als we bomen vinden die minder of niet vatbaar zijn kunnen we die soort redden als we ze vermeerderen. Het is eeuwig zonde als minder gevoelige bomen gekapt worden”. Ik vertelde hem dat in het Haagse Bos niet alleen bomen langs paden een oranje stip hebben maar ook midden in het bos waar niemand loopt. Dat dit protocol dus niet gevolgd wordt door Staatsbosbeheer.

Dus ik belde naar de boswachter van het Haagse Bos, Jenny van Leeuwen en die zegt dat Staatsbosbeheer wel het protocol van de WUR volgt, dat alleen de zieke essen gekapt worden die langs de paden staan, dat er dus geen verschil in zienswijze is tussen SBB en WUR. Dat is toch vreemd en lijkt niet te kloppen. Want als wij in het bos gaan kijken lijkt het of alle essen een oranje stip hebben gekregen. Ook de bomen die diep in bos staan en dus geen gevaar lijken te vormen voor bezoekers. Van Leeuwen zegt dat niet alle essen gekapt worden en dat ze een veiligheidsmarge aanhouden van 15 tot 30 meter vanaf de paden. Die marge houden ze aan omdat ze willen voorkomen dat zieke essen op paden kunnen vallen bij storm.

Wij vinden die marge overdreven. Het risico van de essentaksterfte is namelijk dat er takken kunnen vallen en die vallen, net als appels, niet ver van de boom. Als het stormt moet je sowieso niet in een bos zijn. Dat is altijd gevaarlijk, met of zonder zieke bomen… En wij zien ook heel veel essen buiten de gestelde veiligheidszone. Heel veel eessen hoeven niet gekapt te worden…

Download het protocol beoordeling essentaksterfte: https://doi.org/10.18174/454600

Door Nico Schouten,
Behoud Haags Groen

2 gedachten over “Staatsbosbeheer wil mogelijk resistente essen vellen in Haagse Bos. “Eeuwig zonde…”

 1. Laat u zich niet misleiden door de boswachter, ze gaan wel degelijk talloze gezonde essen kappen, en die zgn. reguliere dunning werd. ook nog nooit zo groot als nu uitgevoerd. Kan het nog worden tegengehouden?

 2. Update: essentaksterfte Haagse Bos

  Vandaag werd ik gebeld door Jenny van Leeuwen van Staatsbosbeheer (SBB), boswachter van het Haagse Bos. Ze was onaangenaam verrast door mijn bericht.

  Volgens haar is het bericht stemmingmakerij en staat het vol onwaarheden. Ik had bv niet vermeld dat ze 21.000 bomen willen herplanten. Het klopt inderdaad dat dit niet vermeld is maar dat is daarom nog geen onwaarheid, waar zoveel bomen geplant kunnen worden is mij overigens een raadsel.

  In het stuk wordt gesproken over een protocol essentaksterfte (ETS) van de WUR. Dit is een protocol voor uniforme beoordeling van ETS en gaat niet over hoe te handelen bij ETS. De WUR geeft wel advies over hoe te handelen bij ETS. https://www.wur.nl/nl/nieuws/Niet-elke-es-gaat-dood-aan-essentaksterfte.htm Volgens van Leeuwen stel ik ten onrechte dat SBB het advies van de WUR niet volgt. Alle essen (dus ook zieke) die buiten de veiligheidszone blijven volgens haar staan. Ze zegt ook dat bij alle essen ETS is geconstateerd en dat ze volledig op de hoogte is van het advies van de WUR om zoveel mogelijk bomen te sparen om minder vatbare bomen redden. De bomen moeten weg om de veiligheid voor bezoekers te kunnen garanderen. Ze vindt het ook heel erg dat er zoveel bomen gekapt moeten worden. Ze zegt dat de essen spontaan om kunnen vallen en andere bomen in hun val mee kunnen nemen.

  Ze vind dat ik bevooroordeeld met onwaarheden een negatief beeld creëer van de goede bedoelingen van Staatsbosbeheer. Ik vertelde dat ik met open vizier onderzoek gedaan had en van SBB zelf heel weinig informatie gevonden had op internet. Dit was het enige: https://www.boswachtersblog.nl/zuid-holland/2017/10/25/werkzaamheden-voor-een-vitaal-haagse-bos/ . Ik vond antwoorden op schriftelijke vragen van de Partij vd Dieren. https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/6264516/1/RIS298917%20Beantw%20SV%20Grootschalig%20bomenkap%20Haagse%20Bos. Daarin staat dat alleen oude zieke essen dichtbij de paden gekapt worden. Maar nu blijkt dat alle essen binnen 30 meter van paden of sloten gekapt worden. Dat klinkt toch even iets anders? Bijna het hele Haagse Bos valt binnen die zone. Ik wil met mijn bericht aandacht vragen en de waarheid boven water. Als mensen echt begrijpen waarom bomen gekapt worden kunnen ze er misschien meer begrip voor opbrengen. Van Leeuwen gaf toe dat het misschien niet duidelijk genoeg gecommuniceerd is door SBB en betreurt dat er een verkeerd beeld is ontstaan.

  Ik vertelde haar dat ETS expert van Kuik van de WUR verbaasd was dat hier in het westen zoveel ETS voorkomt en vroeg haar wie de essen beoordeeld heeft? “Bij SBB werken deskundige mensen die bij alle essen ETS hebben geconstateerd, daar hoef je niet aan te twijfelen”. Afijn, de slager die zijn eigen vlees keurt, vind ik, maar van Leeuwen vindt dat onzin. SBB heeft nauw contact met de WUR volgens haar wat ik weer vreemd vind omdat van Kuik van de WUR daar niets vanaf wist toen ik hem sprak.

  Volgende week gaan we samen het bos in om de situatie ter plekke te bekijken. Ik geef toe dat er veel essen slecht uitzien maar of dat door de essentaksterfte komt? Misschien als iemand van de WUR daar uitsluitsel over kan geven…?

  Nico Schouten
  Behoud Haags Groen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *